Vajon Pintér is letagadja majd antiszemita kijelentéseit?

|2019-03-19T19:36:54+02:002019 március 19.|Nincs hozzászólás
Pintér Tamás hallgat, mint a Népszabadságba tekert tükörponty, ha újságírók kérdéseire kell válaszolnia. Hétfőn a PestiSrácok.hu kereste meg, azonban nem kívánt kamera elé állni a dunaújvárosi jobbikos képviselő,  így még mindig nem tudjuk, hogy szerinte mitől nevezhető hírportálnak az a Dominikán bejegyzett blog, a castellum.do, melyen a politikai hírek közül csak a kormányt gyalázót tartják annyira érdekesnek, hogy közzétegyék azokat. A Castellum írásaiban a fideszes városvezetést rendszeresen korruptként emlegetik, állításaikat azonban konkrétumokkal sosem támasztják alá. Izgalmas adalék, hogy a portált a Hankook hirdetéseiből tartják életben, a vállalat más városi, sőt megyei lapban sem reklámoz. Pintér egyébként nem csak a kormánypárti sajtót mellőzi a válaszadásban: 2016-ban a Kanadai hírlap által feltett kérdésekre sem volt hajlandó válaszolni, a lap egyébként egy városi rendezvényen elhangzott burkolt zsidózása miatt kereste meg a képviselőt.

A Kanadai Magyar Hírlap 2016-ban kereste meg Pintér Tamást, hogy válaszoljon néhány kérdésükre azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik néppártosodása valódi ideológiai változás-e, avagy a Jobbik csak országosan prezentál magáról egy szalonképesebb képet, miközben helyben marad a szélsőségesség? A portál arra is kíváncsi lett volna, hogy Pintér Tamás – aki a szélsőjobbos Novák Elődöt váltotta az Országgyűlésben – vajon továbbra is vállalja -e azokat a helyi szinten tett, burkolt zsidózást tartalmazó megjegyzéseket, amelyek egyáltalán nem férnek be a jobbikos néppártosodási stratégiájába. Mint írják: kétszer is felkeresték az újonnan kinevezett országgyűlési képviselőt, de egyszer sem kaptak válaszolt kérdéseikre, így például az alábbiakra:

Említette, hogy Ön a Jobbik néppártosodásának folyamatát kívánja elősegíteni. Talán Ön előtt is ismert az a felvetés, hogy miközben a Jobbik országos szinten egy mérsékeltebb, az előző időszakhoz képest a rasszizmustól kevésbé átfűtőtt kommunikációt és identitáspolitikát kíván folytatni, helyi szinten mai napig gyakoriak a szélsőséges megnyilvánulások. Dunaújvárosban – helyi szinten – mikor fordult el a Jobbik a szélsőséges politikától és ez a változás konkrétan miben mutatkozik meg?

Tavaly Dunaújvárosban, október 23-án, Ön beszédet mondott az 1956-os forradalom és szabadságharc megemlékezésén. Ebben elmondta, hogy Ön szerint a magyar politikai és gazdasági elit tagjai“Izrael kegyeiért versenyeznek.” Izrael kormányát jobboldali erők vezetik, köztük radikálisan jobboldali, nacionalista pártok is, mint például a Yisrael Beiteinu. Konkréten hogyan versenyeznek a magyar elit tagjai a zsidó állam “kegyeiért”, illetve milyen tevékenységben mutatkozik ez meg leginkább?

 Mint országgyűlési képviselő, Ön rendszeresen el fog sétálni a parlament közelében lévő, “Cipők a Duna-parton” néven ismert Holokauszt emlékmű előtt. Az emlékmű a Dunába lőtt magyar zsidókra hivatott emlékezni. Milyen felelősséget ruház Önre, illetve kortárs magyar politikusokra általában a Holokauszt múltja és emléke?

Persze az is lehet, hogy közben párttársához, Gyöngyösi Mártonhoz hasonlóan már ő is megbánta a kijelentéseit. A PestiSrácok.hu által készített videóból ugyanis ez is kiderült, de több pikáns részletre is érdemes figyelni. Így például arra, hogy elhatárolódik régi önmagától, és kijelentéseitől Gyöngyösi Márton – mindezt a Jobbik frakcióvezetője az Országgyűlés hétfői ülésnapján mondta a PestiSrácok.hu riporterének, aki azt tudakolta a politikustól, hogy vállalja-e még azokat a korábbi nyilvános kijelentéseit, amelyek egyikében arról beszélt hallgatóságának, hogy a holokauszt az egy indulatokat kiváltó állatfaj. Gyöngyösi nem kívánt kamera elé állni, az ülésterem melletti rövid beszélgetéskor azonban a hasonló esetek mintájára úgy igyekezett tompítani a súlyos antiszemita mondatai súlyát, hogy “hát azok már régen hangzottak el”. Megfigyelhető, hogy a Jobbik korábbi, vállalhatatlan megnyilvánulásainak magyarázata valamilyen rendhagyó kommunikációs stratégia szerint az, hogy azok már régi ügyek, nem kell velük foglalkozni, a másik mestertrükk pedig az, hogy hangosan leantiszemitázzák a kormánypártokat. A stábnak nyilatkozó Volner Jánost arról is kérdezték, hogy Gyöngyösi világnézete régebben nem volt-e kellemetlen a Jobbikban, a Mi Hazánk Mozgalom képviselője szerint az volt, és kijelentette: minden, a baloldalhoz dörgölőző megnyilvánulás hamis a Jobbik részéről, amely jelenleg is egy náci párt. Keresztes László Lóránt szerint Gyöngyösi a botrányos mondatai ellenére is egy európai formátumú, jelentős politikus, a Jobbikban pedig van remény, mert eddig is nagyon sokat tettek már azért, hogy elfogadható jobbközép néppárt legyenek. Az LMP frakcióvezetője az eddig is sorra lelepleződő háttéralkuk ellenére sem nevezte szorosnak pártja, és Sneiderék együttműködését, de azt hozzátette, hogy közösen dolgoznak azon, hogy Puzsér Róbert az ősszel Budapest főpolgármestere lehessen.

Zavar lehet az erőben a DK-nál, mivel a portálnak nyilatkozó Arató Gergely szerint nem Bauer Tamás minap megjelent véleménye a mérvadó pártban, amelyben Bauer épp a Jobbik antiszemitizmusára, kirekesztő retorikájára hivatkozva zárt ki minden együttműködést Gyöngyösiékkel. Gyurcsányéknak mindenkire szükségük van, aki segíthet a Fidesz hatalmának megdöntésében. Tavaly ugyan nem jött létre a Gyurcsány-Vona találkozó, de lehet még Gyurcsány-Sneider-paktum, ha azt diktálják az érdekek. Nem érte meglepetésként a Fideszt, hogy Gyöngyösi Mártonról újabb, vállalhatatlan tartalmú felvételek kerültek nyilvánosságra – mondta a PestiSrácok.hu kérdésére Halász János. A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciójának szóvivője szerint Sneiderék és a baloldal egyre szorosabb együttműködése álságos, az összefogó ellenzéket ugyanis egyáltalán nem Magyarország sorsa érdekli, hanem kizárólag a hatalom megszerzése bármilyen áron.  

 

Forrás: PestiSrácok.hu

  •  
  •  
Szóljon hozzá Facebook profillal!

Szóljon hozzá email címmel!