Több tízmilliós kárt és súlyos egészségügyi terhelést jelent a Vasmű úti platánok kivágatása

|2020-02-05T11:47:39+01:002020 február 5.|Nincs hozzászólás
Egyes számítások szerint százmilliós kárt okozott Dunaújvárosnak a Vasmű úti fák kivágása, derül ki a duol.hu beszámolójából. A portál ugyanis egy közelítő becslést alkalmazva kiszámolta, hogy az erkölcsi káron túl milyen egészségterhelő és anyagi kárt jelentett Dunaújváros fanyüvő polgármesterének döntése a város jelképeinek számító fák kivágásáról. Ráadásul mint Mezei Zsolt alpolgármester úr a fák kapcsán tartott sajtótájékoztatóján kiderült, mind a kivágást előkészítő “szakértői vélemény”, mind az új fák beszerzése, külön- külön milliós összegeket emésztettek és fognak felemészteni a város költségvetéséből.

Egy fa értékéről a kivágott faanyag eladásból származó bevételi lehetőség jut legtöbbünk eszébe. Természetesen egy fa értéke ennél jóval nagyobb, ha a számításnál figyelembe vesszük az ökológiai és társadalmi szolgáltatásainak értékeit is. Jelenleg Magyarországon nincs központilag meghatározott faérték számítási módszer, így az alkalmazott módszer tükrében egy fa értéke akár nagyságrendekkel is eltérhet a különböző módszerek alapján –hivatkozik cikkében a duol.hu az Éghajlatvédelmi Szövetség egy tanulmányára.

A lap szerint a fák értékének kiszámításához egy applikációt is fejlesztettek, ami hozzávetőlegesen képes megbecsülni egy fa értékét, igaz az erkölcsi értéket felbecsülni így sem lehetséges. Ugyanakkor a program nem csak a kivágott faanyagból származó lehetséges bevételt képes kiszámolni, hanem az ökológiai és társadalmi szolgáltatásainak értékeit is. Ezek alapján kiderült, hogy egy platánfa- rossz, vagy normál állapotú átlagosan- egy vegetációs időszakban több mint 170 kg szén-monoxidot volt képes megkötni, 191 kg oxigént termelt és 1300 kg port kötött meg.

A dunaújvárosi önkormányzat valamennyi döntése jogszabálysértő, így érvénytelennek minősül – legalábbis a Kúria Önkormányzati Tanácsának határozata alapján, amely az október 29-i alakuló közgyűlésén meghozott valamennyi döntésre érvényes, így a Vasmű úti fák kivágásának elrendelésére is. Az indokok között olyan alapvető hiányosságok szerepelnek, mint például az, hogy az ülés nem a hatályos szervezeti és működési szabályzat (szmsz) alapján lett összehívva, valamint hogy a közgyűlés elvonta a polgármester jogkörét azzal, hogy különböző hatáskörű alpolgármestereket választott.

A Vasmű úton eredetileg hatvanegy fa hely van, ebből egy fa kidőlt, hármat a katasztrófavédelem vágatott ki azonnali hatállyal balesetveszélyre hivatkozva, többek lombkoronáját pedig már korábban visszavágták. Így a platánsor kiesésével kapcsolatos kalkuláció végeredményének kiszámításához az egy platánra fent megállapított értékeket kell felszorozni 50-nel, ahány menthető, vagy normális állapotú fa állt a soron. Ezt kiszámolva az jön ki, hogy az ötven Vasmű úti platánok 8500 kg szén-dioxidot és 65 000 kg port kötöttek meg, mindemellett 9550 kg oxigént termeltek egy vegetációs ciklus alatt. Ezt, azaz ennek hiányát leginkább a Vasmű úti társasházakban élők érzik majd, arról nem is beszélve, hogy a fák árnyékot adtak sok esetben még a harmadik emeleten élőknek is.

A városvezetés idő közben meg is hirdette az új telepítendő fatípust, amely a a „Sisi” ezüst hárs lesz. Azon kívül, hogy az ültetendő fák kifejlettségüknél fogva alkalmatlanok lesznek hasonló számokat produkálni, fajtajellegből adódóan is úgy tűnik, minőségi romlás a platánokat ezüst hársra cserélni. Ráadásul az ezüst hárs a városi létre alkalmatlan fafaj, ugyanis gyökérzete rendkívül érzékeny a sózásra, rendszerint önálló faként, vagyis nem sorfának ültetik és vonzza a méheket, ami szintén nem vonzó tulajdonság egy lakóépület sor tőszomszédságában. Mindemellett a Vasmű út adottságai sem megfelelőek a hársnak, ami fiatal korában ugyan árnyéktűrő, de később elpusztulhat ha nem kap megfelelő fényt. Márpedig az északkeleti tájolású Vasmű úton, az ötemeletesek szomszédságában ez csak korlátoltan garantálható. Ezzel szemben a platánokat évszázadok óta telepítik városokban, kifejezetten fasorokba szokás ültetni, jól bírja és feldolgozza a légszennyezettséget, gyorsan nő és a sózásnak is ellenáll.

Nem mutat jobb képet a kivágott platánok forintosított értékének kiszámítása sem: rossz és átlagos egészségi állapotot figyelembe véve, ötven fára számolva a fasor értéke pusztuló állapotban 84 millió forint, átlagos állapotban 126 millió forint. Kivágva, tűzifaként nem érnek ennyit, eszmei értékük pedig sokak számára felbecsülhetetlen.

Forrás: duol.hu; Fotó:Lokál

  •  
  •  
Szóljon hozzá Facebook profillal!

Szóljon hozzá email címmel!