Sztojka-ügy – Túl cuki lett már a cigányozáshoz a Jobbik, inkább mélyen hallgatnak

|2019-11-18T16:21:35+01:002019 november 18.|Nincs hozzászólás

Bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett kerítés és kitartottság miatt őrizetbe vették, majd letartóztatták a Marian Cozma meggyilkolása miatt elítélt Sztojka Ivánt – írta a PestiSrácok.hu. Sztojkát, a 2009-es veszprémi Patrióta lokál előtti gyilkosság és egyéb vádpontok harmadrendű vádlottját tizenhárom év börtönre ítélték, de tavaly nyáron harmadolták a büntetését és öt évvel hamarabb kiengedték feltételesen. Sztojka nem az egyetlen a bandából, aki idő előtt szabadon távozhatott, hiszen két éve a negyedrendű vádlott P. Gábor is elhagyhatta a pálhalmai fegyintézetet. Most újra hárman lesznek sitten a brutális gyilkosság elkövetői közül, miután Sztojka megint nem bodzázásból tartotta el magát, mint azt korábbi tárgyalásai során az anyagi helyzetét firtató kérdésekre rendszeresen hazudta, hanem prostitúcióra kényszerített egy dunaújvárosi lányt.

Sztojka Iván újabb őrizetbe vételének híre természetes módon futótűzként terjedt szét a magyar sajtóban, függetlenül attól, hogy a történetet bemutató médiatermékek milyen világszemlélettel rendelkeznek. Egyetlen kakukktojás akadt csupán, a Jobbik zászlóshajóját, szellemi iránytűjét, az Alfahírt nem érintette meg a sztori, legalábbis hétfőn délután még az ötletbörzénél tarthattak. Mi legyen ezzel a Sztojkával? A régi cigányozós, zsidózós retorika már a múlté, azt visszahozni lehetetlen, mert ahhoz mit szólna az új gazdi, a Feri? Jó lenne egy kis rasszista beszólás, de hát annak avatott szakemberei a parlamenti frakcióból elsunnyogtak már vidéki polgármestereknek, a nagymester meg Brüsszelbe kibekkelni. Nem jött be tavaly az sem, hogy a Jobbik politikusai a Fideszre akarták rátolni Sztojka elengedését, mert hát kiderült: vélhetőleg senki más, mint az úgymond a rendszer ellen küzdő liberális bíró hagyta futni a hatályos jogszabályok félreértelmezésével.

A jelek szerint akadt egy újabb, a DK-tól ellesett kommunikációs mestertrükk, a hallgatás. Ezt Gyurcsányék már majdnem tökéletesre csiszolták, amikor a tagjaikat, támogatottjaikat érintő botrányok után rendszeresen bevetik a lapítást, ugyanakkor a témát nem érintő minden egyéb irreleváns kérdésben közlemények cunamiját zúdítják a közvéleményre. Azt persze eddig is csak a DK-ban hitték el a valódi hívők, hogy ez maradéktalanul bejön, az épeszűek inkább a magyarázatokat várják Ferencéktől, de a taktika eddig maradt, sőt, a jelek szerint sikeres, mert a Jobbik – eleinte ugyan csak félénken kóstolgatva – átvette azt, és még innoválta is a trükköt. Pintér Tamás pártja feltalálta a sajtó kérdéseit kizáró sajtótájékoztatókat, a médiamunkásokat felkérdező, őket vegzáló Jakab Pétert, a múltjából soha, semmire nem emlékező Gyöngyösi Mártont. Ez kellett ahhoz, hogy az önkormányzati választásokra összeboruló szélsőségesek kommunikációja kompatibilis legyen Ferencével, cserébe őket is bevették a buliba. Emlékeznek még amikor Gyurcsány egy „Én is cigány vagyok!”-feliratú táblával ripacskodott a kamerák előtt? A nagy cukisodásban a Jobbiknak is jól jöhet még néhány roma szavazat a túléléshez. Akár Sztojkáéktól is.

Fotó: MTI

  •  
  •  
Szóljon hozzá Facebook profillal!

Szóljon hozzá email címmel!