Sztálinvárosi emlékek, avagy Pintér Tamás polgármester első napjai Dunaújvárosban

|2019-10-28T13:30:16+01:002019 október 28.|Nincs hozzászólás
Dunaújvárosban felidéződik a sztálinvárosi múlt, miután Pintér Tamás vezetésével megkezdődtek a tisztogatások a városházán. A Jobbikosból lett összellenzéki polgármester ugyanis nem húzta az időt: pár nappal a hivatalos eredmények kihirdetése után máris nekilátott a politikai ellenfelei félreállításának, pedig korábban kifejezetten azt állította, hogy nem fog ilyet tenni. Úgy tűnik ezt a választási ígéretet sem sikerül betartani. Két héttel a választások után ez talán új országos rekord is lehet.

Mondhatnánk, hogy nem ismeretlen a dunaújvárosiak körében Pintér Tamás, de ez nem lenne igaz, hiszen mikor a választások előtt A PestiSrácok stábja a városban járt, nagyon nehezen találtak olyan járókelőt, aki egyáltalán a nevét felismerte az újvárosi “Fényhozónak”. Pedig 2018-tól kezdődően Pintér volt a Dunaújvárost is magába foglaló választókerület országgyűlési képviselője, csakhogy valamiért nem nagyon mutatkozott az önkormányzati kampányig a városban. Cserna Gábor, a város leköszönő polgármestere például azt mondta a PestiSrácoknak, hogy mindössze egyszer tudta felvenni a kapcsolatot Pintérrel, akkor is levélben, személyesen nem is volt hajlandó tárgyalni a városvezetéssel. Azonban még ez is viszonylag nagy teljesítmény volt Cserna Gábortól, a hírek szerint a választókerület többi polgármesterével egyszer sem vette fel a kapcsolatot.

Tisztogatások a városházán

Pintér képviselői munkája, illetve annak hiánya azonban csupán felvezetése volt annak, ami a választások után következett. Nevezetesen annak a választási ígéretének a megszegése, hogy természetesen nem lesz politikai tisztogatás. Ugyanis Pintér a választások után összehívott egy általa “állománygyűlésnek” nevezett önkormányzati értekezletet, melyen a hivatali dolgozókat biztosította arról, hogy nem lesz terror, nem kell félnie senkinek, aki jó szakember, mert nem ” politikai ” döntéseket fog hozni. Aztán valahogy mégis megkezdődött a politikai tisztogatás.

Mindössze 48 órával később már meg is jelent egy rejtélyes önkormányzati “csúcsminiszter-jelölt” Pintérnél, aki információink szerint egymaga felügyelné a gazdaság, pénzügy és személyzeti területeket, vagyis Pintér bizalmasáról lehet szó.

Forrásaink szerint ezután pedig elkezdődött a leszámolás a városházán. Először a városháza személyzeti osztályvezetőjét hívták be, adtak neki egy kartondobozt, és harminc percet, hogy belepakolja a holmiját. Mikor megkérdezte, hogy milyen szakmai megfontolás vezetett az elbocsátásához a válasz az volt:

mert ki vagy rúgva.

Ez az arrogáns és megalázó stílus pedig úgy tűnik csak a kezdet volt: a kétgyerekes családapa indoklás nélküli kirúgása után azt rebesgetik, hogy dr. Vántus Judit, a vagyonkezelési osztályvezetője és Moravecz Attila, a közigazgatási osztályvezetője lesz az ok nélküli kirúgások következő áldozatai. Az ő eltávolításuk után kezdődhet az alacsonyabb beosztású emberek elpakolgatása is, hasonlatosan a sztálini tisztogatásokhoz.

Nyilvánvaló tehát, hogy Pintér ígéretével ellentétben leszámolás zajlik Dunaújvárosban, az emberek rettegve várják, hogy a fasiszta terror, kit mikor ér el. Nem számít itt olyan apróság, mint a munkatörvény-könyve, csakis megtorlás.

Ahogy azt forrásunk megfogalmazta:

Senki nem tudja, hogy mi vár rá, rettegve várja a holnapot, hogy mikor kap kartondobozt.

Fotó:Horváth Péter Gyula/PS

  •  
  •  
Szóljon hozzá Facebook profillal!

Szóljon hozzá email címmel!