Nem Kálló nyert, a demokrácia veszített Dunaújvárosban

|2020-02-17T14:05:33+01:002020 február 17.|Nincs hozzászólás
Vasárnap a Fejér megyei négyes választókerületben tort ült az érdektelenség, a választásra jogosultak 30 százaléka sem élt alkotmányos jogával, hogy döntsön arról ki képviselje az Országgyűlésben. Míg a jobboldali szavazók beleragadtak a Fidesz logó nyújtotta komfortzónában és egy a kormánypárt által támogatott, de nem párttag jelölt kedvéért nemigen voltak hajlandók kilépni abból, a baloldal pártlogókkal kistafírungozott jelöltje a választásra jogosult lakosság nagyjából 15 százalékos támogatásával 50 százalék feletti eredményt érhetett el, teljes országos mozgósítással. Míg a pártjelvény nélkül induló Molnár Tibor mögé egyszerűen nem állt be a Fidesz logó alatt sorakozó kétharmad. A magukat demokratikusnak tartó erők pedig most a választásra jogosultak nagyjából 15 százalékának támogatását élvezve győzelemről beszélnek. Pedig a vasárnapi eredmény vereség. Nem Molnár Tibornak és a Fidesznek, nem a többi jelöltnek, hanem a demokráciának általában.

Tanulságos hétvégén vagyunk túl Dunaújvárosban. Egyrészt bebizonyosodott, a baloldal és a Jobbik- tartozzon éppen a politikai spektrum bármely részére- horrorkoalíciója még mindig nagyon nem a többség. Még egy olyan város körül szerveződő választókerületben sem, ahol egyébként ők adják a polgármestert. A szivárványkoalíció ugyanis teljes mozgósítást elrendelve, országos politikai kampánnyal is csak az összes választásra jogosult választó nagyjából 15 százalékát (16,25%) tudták mozgósítani. Csak hogy perspektívába helyezzük ezt a számot: az ellenzék rendszeresen, évek óta azzal kampányol, hogy valójában ők a többség, a kormány pedig illegitim, mert nem támogatja a lakosság. Mégis a tegnapi hatalmas “demokratikus győzelemmel” megszerzett támogatottság több mint kétszeresét szerezte meg a kormánykoalíció  a 2018-as országgyűlési választáson. Kálló Gergelynek és az őt támogató “demokratáknak” tehát talán el kellene gondolkozniuk, hogy eddig támadták alaptalanul a kormányt, vagy kettős mércével mérik saját magukat politikai ellenfelükhöz.

De nem csak az ellenzéki oldalnak kell elgondolkodnia az eredményen. A hétvége másik tanulsága, hogy bár az ellenzék Dunaújvárosban csak veszíteni tudott volna, nyerni nem, hiszen eddig is az övék volt a választókerület, a politikai jobboldalnak (nem Fidesznek!) lehetősége volt győzni. A jobboldali választók viszont nem éltek ezzel a lehetőséggel, “a kétharmad” nem ment el szavazni, vagy csak nagyon kevesen. A Fidesz érdekesen kezelte az újvárosi időközit: míg az ellenzéknél teljes mobilizálást láthattunk, a kormánypárt- a hódmezővásárhelyi időközihez hasonlóan- nem szakadt bele választói megmozdításába, sőt végül még a pártlogó sem szerepelt Molnár Tibor neve mellett.

Kálló Gergely mellett nem csak a pártlogók, de a mögöttük álló politikusok is felsorakoztak. A Fidesz logó viszont látványosan hiányzik a képről.

Bár a nagyobbik kormánypárt támogatását fejezte ki Molnár Tibor irányába, az iváncsai polgármestert függetlenként, támogatószervezeti pártlogók nélkül küldték be az összellenzéki támogatást élvező Kálló ellen. Ebből viszont következik, hogy az ellenzéki oldalon elment mindenki, aki csak a pártlogó miatt szavazott Kálló Gergelyre, a jobboldalon viszont otthon maradtak a pártpreferenciából szavazó választók.

A mozgósítás margójára

Bármi is volt a nagyobbik kormánypárt terve Dunaújvárosban, egy valami biztosan felszínre bukott: a jobboldali választók apátiába, érdektelenségbe süllyedtek, hiszen láthatóan nem mentek el. Az ellenzéki erők mozgósítani tudták minden tartalékukat, hiszen az országos támogatottságukat itt is tudták produkálni. A mobilizálás számukra láthatóan fontos volt, a győzelem után Kálló a Népszavának azt mondta:

A mai szavazás azt bizonyítja, hogy az ellenzék tábora sikerre vágyik, és akar is tenni a sikerért. A szavazók újra igent mondtak az összefogásra, és ez arra utasítja az ellenzék pártjait, hogy folytassák közös munkájukat. Ezzel az összefogással 2022-ben a Fideszt le fogjuk győzni.

Vagyis láthatóan példát akartak statuálni az eredménnyel. Ennek tükrében azonban az elért támogatottság elég csekély, de még ez is Kállóék fejébe szállt. A nyertes jelölt vasárnap este a Mércének azt mondta:

Addig fogok kiabálni, amíg Kövér László szájkosarat nem tesz az arcomra

A Fidesz viszont nem tudott így mozgósítani, a jobboldali szavazók pedig a Facebookon látható reakciók alapján magukra hagyottnak érzik magukat. Hiába nem nyert az ellenzék semmit azzal, hogy megtartotta a parlamenti mandátumát és hiába bizonyították újfent, hogy teljes mozgósítással is csak nagyon alacsony támogatottságot tudnak produkálni, a kétharmadot most nem sikerült megmozdítani, erre pedig megoldást kell találnia a kormánypártnak 2022-re.

Fotó:femina.hu

  •  
  •  
Szóljon hozzá Facebook profillal!

Szóljon hozzá email címmel!