Jövőkép és biztonság-Interjú Cserna Gábor dunaújvárosi polgármesterrel a város jövőjéről és a szélkakas ellenzékről

|2019-10-05T15:30:59+02:002019 október 4.|Nincs hozzászólás
Jövőkép és biztonság a két legfontosabb dolog egy város életében, mondta Pestisrácoknak adott interjújában Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere. A fideszes városvezető elmondta, számára fontos, hogy az embereket meghallgatva, velük közösen, szakértő szakmai stáb segítségével dolgozzon ki egy jövőképet a városnak. Ennek megvalósítása pedig már meg is kezdődött, a város újjászületés-szerű megújuláson ment keresztül az elmúlt években. Ennek kapcsán a polgármester arról is beszélt a PestiSrácoknak, hogy különösen nehéz dolga van 2018-tól kezdődően a városnak, hiszen a választókerületet az országgyűlésben képviselő Pintér Tamás láthatóan semmilyen munkát sem végez, megválasztása óta alig látni a környéken és a kapcsolattartás sem tartozik a Jobbikos-gyurcsányista politikus erősségei közé.

Pintér Tamás, a láthatatlan ember

Pintér Tamás, az ellenzék egy részének jelöltje lesz az Ön fő kihívója októberben a választásokon, hogy értékeli az eddigi országgyűlési képviselői munkáját?

Ez egy nagyon érdekes dolog, a mi ismeretségünk messzire nyúlik vissza, hiszen mint azt tudja, eredetileg pedagógus vagyok, Tamás pedig a tanítványom volt középiskolában. Akkor még egy nagyon pozitív korszakára emlékszem. Amikor Gyurcsány Dunaújvárosbs jött, akkor ő pár szaktársával kiment tüntetni a rendezvényre, ami miatt az ex-miniszterelnök a városba érkezett. Ez az ellenszenv mára, mint látjuk, megváltozott és Pintér összeállt a szemkilövető, hazaáruló, több bűnt a magyar nemzet ellen elkövető Gyurcsány Ferenccel egy “horrorkoalícióba”. Hogy mit tett a városért? Azt nehéz lenne megválaszolni, mivel úgy érzékeljük, hogy leginkább semmit sem tesz. És ezt a választók is így érzik. De ha túllépek Dunaújvároson és körbenézek a választókerület többi nyolc településén, akkor azt látom, hogy Pintér egyik településen sem járt mióta országgyűlési képviselő. Egyáltalán egyik polgármester kollégával a kapcsolatot fel nem vette, hogy tárgyaljanak arról, milyen fejlesztés az a központi téma, amelyben ő, parlamenti képviselőként adott esetben eljár a különböző tárcáknál. Ez egyszer sem történt meg.

Önnel sem vette fel a kapcsolatot?

Nem, semmilyen formában sem volt hajlandó felvenni az önkormányzattal a kapcsolatot Pintér, csupán a nyáron váltottunk egy levelet a vasmű kapcsán. Sajnos azt kell mondanom, hogy a Fejér megye négyes választókerületének érdemben tavaly április óta nincs országgyűlési képviselője.

Megfélemlítéssel kampányol a horrorkoalíció

A múlt héten a PestiSrácok.hu megszólaltatott egy virágárus hölgyet, akit azután ért obszcén támadás, hogy önnel szerepelt egy fotón egy városi kiadvány címlapján. Ennyit tud kínálni Pintér Tamás és az ellenzék Dunaújvárosnak? Megfélemlítést és megalázást vagy tekinthető ez elszigetelt esetnek?

Városvezetőként és magánemberként is azt kell mondanom, hogy ez az emberi viselkedés legalja, nem tudom, hogy innen van-e még lejjebb. Szánalmas, hogy az ellenzék ilyen aljas módszerekkel kampányol. Az ügyben egyébként javasoltam a hölgynek, hogy tegyen hivatalos rendőrségi feljelentést az elkövető ellen.

Míg az ellenzék megfélemlítéssel kampányol, Ön láthatóan inkább az elmúlt 9 évben elért, nem kevés eredmény bemutatásával és egy dunaújvárosi vízió felvázolásával szeretné meggyőzni a választásokat. Mi ez a vízió, mi az elérendő cél a következő ciklusban?

Jókai Mór után szabadon, “csak az látja hova jutottunk, aki látta honnan indultunk”. Aki régóta Dunaújvárosban él, az láthatta mi volt 2010 előtt a városban. Egy klasszikus, egy lábon álló, a vasmű által befolyásolt város volt, értékteremtő fejlesztések, beruházások nem voltak. Ezt sikerült visszájára fordítani és kormányzati segítséggel meghatározó léptékű fejlesztések történtek Dunaújvárosban. Ez köszönhető két dolognak: a 2013-as kormányzati adósságkonszolidációnak és a modern városok program, ami közel 40 milliárd forintos beruházási csomagot hozott a városnak.

Szocialista adóssághegyek Dunaújvárosban

Mennyi adósságot vállalt át az állam Dunaújvárostól az állam?

Több mint 10 milliárd forintot. Miután az önkormányzat megszabadult ettől a szocialista vezetés által felhalmozott adósság hegyetől, végre jutott önerő a fejlesztési projektekre való pályázáshoz. Ezeknek a pályázatoknak köszönhetően újult meg a város infrastruktúrája, jutott egészségügyi fejlesztésekre és értékteremtő beruházásokra is. A városba nagyon komoly foglalkoztatók is érkeztek, mint például a Hankook Tires vagy a Ferrobeton és két papírgyárunk is van. Emellett a kisvállalkozások is fellendülőben vannak a városban, sikerült egyről több lábra állítani a várost.

Ezzel szemben milyen víziót tud kínálni a városnak egy olyan ideológiailag széttagolt koalíció, mint az ellenzéki “horrorkoalíció”? Tudnak egyáltalán egy egységes, és kecsegtető jövőképet vázolni a dunaújvárosiaknak?

A kampányban egyelőre konkrét példákat a város esetleges működtetésére felhozni nem tudtak. Részükről a politizálás kimerül annyiban, hogy egy rettentő negatív kampányt folytatnak, plakátokat rongálnak és embereket próbálnak megfélemlíteni, ahogy ez történt az imént említett virágárus hölgy esetében is. Éppen ezért nagyon remélem, Dunaújvárosnak sosem kell megtudnia milyen víziót kínál neki Pintér Tamás és a “horrorkoalíció”. Bízom abban is, hogy az “előttünk a város, mögöttünk a kormány” szlogen eljut a választókhoz, és 16 nap múlva ismét megkapjuk a bizalmat a dunaújvárosiaktól.

Forrás: PestiSrácok; Fotó:duol.hu

  •  
  •  
Szóljon hozzá Facebook profillal!

Szóljon hozzá email címmel!