Hatmilliárd forintos, vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el az ellenzék szerint reménytelenül hanyatló Dunaújváros

|2019-06-19T22:17:53+02:002019 június 19.|Nincs hozzászólás
A Széchenyi 2020 programban hat önkormányzat, mások mellett Dunaújvárosé is csaknem hatmilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el az Észak-és Közép-Dunántúli szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés-elnevezésű beruházás megvalósítására. A projektindító rendezvényen Cserna Gábor elmondta, hogy a fejlesztés Rácalmást, Kulcsot, Pusztaszabolcsot, Dunaalmást, Neszmélyt és Almásfüzitőt is érinti, és a következő év őszére készülhet el. 

A polgármester felidézte, hogy az utóbbi öt évben a helyi ellenzék folyamatosan azt mantrázta, hogy Dunaújvárosban semmilyen fejlesztés nem történik, a város nem fejlődik. Ezzel szemben az igazság az, hogy az említett időszakban csaknem háromszáz fejlesztés zárult már le, vagy van még folyamatban. A legjelentősebbeket a város vezetője ki is emelte: az élményfürdő visszavásárlása és újbóli üzembe helyezése, az egykori zöld SZTK teljes felújítása és átalakítása Járási Hivatallá és az uszoda még folyamatban lévő felújítása számolt be az eseményről a Dunaújváros Online.  Cserna Gábor ezek közé sorolta, és történelmi léptékű beruházásnak nevezte az északi lakópark csatornázási munkálatait is, amelyek, mint mondta egy régóta dédelgetett álom megvalósulását hozzák el. A beruházást elindító szerződést két éve írták alá az önkormányzatok, a munkálatok pedig két héttel ezelőtt el is kezdődtek.

A köztes időszak a tervezési és engedélyeztetési eljárásokkal és a közbeszerzések kiírásával, értékelésével telt el, 2017-ig pedig azért kellett várni, hogy az érintett területek lakóinak ehhez a beruházáshoz ne kelljen semmilyen arányú önrészt befizetniük. Cserna Gábor elmondta, hogy a beruházás Dunaújvároson kívül még Rácalmást, Kulcsot, Pusztaszabolcsot, Dunaalmást, Neszmélyt és Almásfüzitőt is érinti és csaknem hatmilliárd forintba kerül. A polgármester hangsúlyozta: ez a projekt is jól alátámasztja azt, hogy modern várost építenek itt Dunaújvárosban, hiszen ez a beruházás is több évtizedes probléma megoldását jelenti és a lakók komfortérzetét növeli, végül megköszönte a beruházáson dolgozók kitartó és áldozatos munkáját és az ott élőknek a türelmet, amelyet az építkezés okozta kellemetlenségek miatt tanúsítanak.

A polgármesteri beszéd után Bíró Kornél projektvezető beszélt a beruházás műszaki oldaláról. A szakember elmondta, hogy a projekt átadási határideje 2020. október 15-s, és hozzátette, hogy ez a határidő tartható lesz. A fejlesztéssel négy kilométer házi bekötést végeznek el, hét kilométernyi gerincvezetéket fektetnek le, ebből közel két kilométert a Magyar úton, a Százlábú hídnál pedig új átemelő állomást építenek majd. A projektvezető felhívta az érintett lakók figyelmét, hogy a rácsatlakozásokat a szolgáltatóval kell majd egyeztetniük, előbb nem köthetnek rá a fővezetékre, mert az számos kellemetlenséggel járna.

Forrás, fotó: Dunaújváros Online

  •  
  •  
Szóljon hozzá Facebook profillal!

Szóljon hozzá email címmel!