Győzött a horrorkoalíciós jelölt az időközi választáson

|2020-02-17T08:29:41+01:002020 február 17.|Nincs hozzászólás
Érdektelenségbe fulladt és Kálló Gergely összellenzéki jelölt nyerte a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választást a Fejér megyei 4-es számú választókerületben. A választási részvétel 28,87 százalékos volt, a 67471 választásra jogosultból 19482-en járultak az urnákhoz.
A Jobbik-DK-LMP-MSZP-Momentum-PM jelöltje, Kálló Gergely  nyerte a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választást a Fejér megyei 4-es számú választókerületben, Dunaújvárosban és környékén. A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján 98,77 százalékos feldolgozottság mellett az ellenzék közös jelöltje 10897 voksot kapott, ami a leadott szavazatok 56,29 százaléka. A Fidesz támogatásával függetlenként induló Molnár Tibor 7302 (37,72 százalék), Sürü Renáta (független) 568 (2,93 százalék), Árgyelán János (Mi Hazánk) 431 (2,23 százalék), Medveczki Zoltán (Zöldek) 133 (0,69 százalék), Borbély József (Tempo Párt) 26 (0,13 százalék) szavazatot kapott.

A választási részvétel 28,87 százalékos volt, a 67471 választásra jogosultból 19482-en járultak az urnákhoz.

A megye keleti részét lefedő, Dunaújváros központú egyéni választókerületben azért kellett időközi választást tartani, mert a 2018 áprilisában parlamenti mandátumot szerző Pintér Tamást (Jobbik) tavaly októberben Dunaújváros polgármesterévé választották. Mivel a két tisztség összeférhetetlen, a politikus lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról.

2018-ban 69,4 százalékos volt a teljes részvétel. Akkor Pintér 1800 szavazattal verte meg a fideszes Galambos Dénest. Kálló most ennél több szavazattal győzött.

Kálló Gergely a következő győzelmi jelentést adta le a Népszavának:

A mai szavazás azt bizonyítja, hogy az ellenzék tábora sikerre vágyik, és akar is tenni a sikerért. A szavazók újra igent mondtak az összefogásra, és ez arra utasítja az ellenzék pártjait, hogy folytassák közös munkájukat. Ezzel az összefogással 2022-ben a Fidesz le fogjuk győzni.

Barkóczi Balázs, a DK szóvivője ezt nyilatkozta:

Kálló Gergely volt az első olyan jelölt, aki országgyűlési választáson indult összellenzéki jelöltként a Fidesz által támogatott jelölttel szemben. A Demokratikus Koalíció gratulál a teljes ellenzéki összefogás jelöltjének. A ma este annak a vitathatatlan bizonyítéka, hogy a tavalyi önkormányzati választás győztes ellenzéki receptje egy az egyben használható az országgyűlési választáson is. Ahogy a Fidesz ma elveszítette a dunaújvárosi választást, úgy fogja elveszíteni 2022-ben Magyarországot is – feltéve, hogy az ellenzéki pártok mindenütt csak egy ellenzéki jelöltet fognak állítani a fideszessel szemben.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke is gratulált Kálló Gergelynek és ecsetelte az ellenzéki összefogás előnyeit:

Kálló győzelme erőt adhat az egész ellenzék számára, hiszen abban a körzetben már harmadszor bizonyítják a választók: nekik bizony savanyú a narancs, és drága is!  Az októberi önkormányzati választások után immár az országgyűlési választások szintjén is bebizonyosodott, hogy az ellenzéki összefogás receptje működik. A megegyezés, az egyetértés és az együttműködés az, amit a választók díjaznak. Köszönöm a Jobbik, a Párbeszéd, a DK, a Momentum és az LMP szavazóinak, és személy szerint külön köszönöm az MSZP támogatóinak, hogy ma elmentek és voksoltak Kálló Gergelyre. Aktivistáinknak köszönöm az elkötelezett kampánymunkát, és köszönöm a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a tíz ellenzéki vezetésű megyei jogú várost tömörítő Szabad Városok támogatását.

Emlékezetes: Kálló többek között azt ígérte a kampányban, hogyha megkapja a bizalmat a választáson, akkor vasakarattal küzd majd azért, hogy Cserna Gábor és Dorkota Lajos kezén kattanjon a bilincs. Közben a balliberális oldal mindent bedobott, Kálló Gergely mellett kampányolt lényegében a teljes jobbikos országgyűlési frakció és egy sor baloldali politikus is. A választás iránti érdektelenség azonban elgondolkodtató lehet minden politikai párt számára.

Kálló megválasztása után a Mércének azt mondta:

Addig fogok kiabálni, amíg Kövér László szájkosarat nem tesz az arcomra

Ennek tudatában viszont máris érdekesnek tűnik az elkövetkező két év a térség képviselete szempontjából…

Forrás: PestiSrácok.hu Fotó: Facebook

  •  
  •  
Szóljon hozzá Facebook profillal!

Szóljon hozzá email címmel!