Előttünk a város, mögöttünk a kormány – Interjú Cserna Gábor polgármesterrel a munkabékéről, a modern Dunaújvárosról és a veszekedő ellenzékről

|2019-07-30T17:35:11+01:002019 július 30.|1 hozzászólás
Nem szeretné, ha a dunaújvárosiak megtudnák, hogy milyen az élet Pintér Tamás polgármestersége idején, mivel a Jobbik országgyűlési képviselője honatyaként nem tett semmit a választókörzetében élőkért – mondta az Újvárosi Valóságnak adott interjújában Cserna Gábor. Dunaújváros polgármestere beszélt portálunknak az ellenzék keltette suttogó propagandáról, az álhírgyártásról, és azokról a valós eredményekről, amelyek meglétéről viszont bárki meggyőződhet. A városvezető beszámolt arról is, hogy a települést kiemelten támogatja a kormány, és ez a kedvező állapot véleménye szerint csak akkor tartható fenn, ha a jó kapcsolat megmarad a kabinettel, amire egy ellenségeskedő, ellenzéki polgármester megválasztásával nem maradna esély. Cserna Gábor egy iparváros vezetőjeként fontosnak tartja a munkabékét, ezzel kapcsolatban pedig felhívta a figyelmet, hogy Pintér Tamás most azokkal – a korábban a politikai ellenfeleinek tartott erőkkel – lép szövetségre a hatalom érdekében, akik egykor üveggyöngyökért privatizálták a Vasműt, előidézve ezzel a dolgozók jelenlegi kiszolgáltatott helyzetét. 

Polgármester Úr! Ha lassan, döcögősen is, de beindulni látszik az őszi önkormányzati választás kampány. A Jobbik országgyűlési frakcióját láthatóan elhagyni kívánó jobbikos Pintér Tamást is elindul a városvezetésért. Meglepte Pintér indulása? Az ön véleménye szerint mire számíthatnának a dunaújvárosiak egy jobbikos polgármester pozícióba kerülése esetén?

Remélem, a dunaújvárosiak soha nem tudják meg, hogy milyen lenne Pintér Tamás polgármestersége alatt itt élni. Én a városunkért, az itt élőkért dolgozom, ebbe az is beletartozik, hogy lehetőség szerint ne engedjünk olyan embereket vezetőpozícióba kerülni, akik már bebizonyították alkalmatlanságukat a feladatra. Pintér Tamás bár egyéni mandátumot szerzett a Magyar Országgyűlésben, mérlege magáért beszél: semmilyen kapcsolata nincs a térségben lévő települések vezetőivel, és láthatóan nem is érdekli ezen települések sorsa, élete.

Azokon a településeken, ahol látszik valamilyen ellenzéki összefogás, a program, mondanivaló kimerül abban, hogy a fideszes vezetésnek mennie kell. Elég lehet ez az emberek meggyőzéséhez?

Az ellenzéki összefogás eredményeként láthatjuk manapság számos helyen, hogy most azok keresik egymás szövetségét, akik nemrég még ádáz politikai ellenfelek voltak. Az önkormányzati és az országos politika sokban különbözik egymástól, van azonban egy közös pontjuk: akár egy vidéki település, akár egy ország vezetéséről van szó, az eredményes munkához, pláne a fejlődéshez pontos, ugyanakkor nyugodt munkára van szükség. Tartom magam ahhoz, hogy előttünk a város, mögöttünk a kormány. Az a kormány, amely eddig is sokat tett városunk fejlődéséért, és ez biztosított a jövőben is. A kabinetnek is elemi érdeke, hogy bizalmi alapon tudjon együttműködni a települések vezetőivel. El tudja azt képzelni valaki, hogy egy, a kormánnyal, és a mostani városvezetéssel permanensen ellenségeskedő képviselő hatékonyan tud majd dolgozni a város érdekében polgármesterként? Mindenkinek intő jel lehet Hódmezővásárhely, az eredmények nem Márki-Zay Pétert igazolják.

Dunaújvárosban fordított a helyzet, mivel Márki-Zay Péter – szándékai szerint – csak ugródeszkának használta volna a polgármesterséget a nagypolitika világába, Pintér Tamás pedig épp onnan menekül.

A különbség közöttük annyi, hogy Márki-Zay Péter a Pintér Tamásénál jóval rövidebb politikai karrierje alatt lényegesen több kárt tudott okozni a városának és az őt követőknek egyaránt. Tétlensége azonban minősíti Pintér Tamást is, hisz országgyűlési képviselőként jóval többet tehetett volna a választókörzetében élő százezer emberért, valamiért mégsem tette.

Pintér Tamás most mégis olyan dolgokkal igyekszik kampányolni, mint az, hogy megoldja Dunaújváros közvilágítási gondjait. Ennek módját ugyan nem fejtette ki, de lehet, hogy csodákra is képes.

Az erről szóló ellenzéki rémhírterjesztéssel ellentétben Dunaújvárosban nincs a közvilágítás hiányosságai miatt tapasztalható sötétség éjszakánként, ahogy nincs szemét és kátyúkrízis sem, bármennyire is sulykolják ezt az ebben hívők. Jól látszik azonban ebből is, hogy az ellenzéknek nincs valódi mondanivalója, elképzelése a település jövőjéről. Polgármesterségem alatt a korábbi városvezetésekhez képest településünkön már nem létezik a munkanélküliség, a város eladósodottsága megszűnt. Ehhez természetesen helyes gazdaságpolitikájával a kormány járult hozzá a legnagyobb mértékben. Az utóbbi években csaknem száz nagyberuházás települt Magyarországra, ezek tizenhétezer új munkahelyet hoztak létre, ebben az örvendetes tendenciában Dunaújváros előkelő helyen szerepel.

Az ellenzék eddigi kommunikációját figyelve jól látszik, hogy az oktatást és az egészségügyet akarják kampánytémává tenni.. Számíthatunk arra is, hogy amennyiben a város befoltoz két kátyút, akkor a harmadikat hiányolják, illetve ha erősebben világítanak a köztéri lámpák, akkor az meg már a szemüket bántja majd. Lehet értelmes vitát folytatni azokkal, akiknek ilyen a hozzáállásuk?

A város előttünk, a kormány mögöttünk. Én Dunaújvárosért dolgozom, és az eddigi eredményeinkkel, valamint a terveinkkel tudom alátámasztani a mondanivalómat. Már korábban elkezdődtek, és folyamatos az utak, járdák, buszmegállók, hidak felújítása, amelyekhez a kormány milliárdos nagyságrendű támogatást biztosít. Mivel igény van rá, nagymértékben növeljük a parkolóhelyek számát a belvárosban, illetve, ahol ez indokolt. Megkezdődött a szennyvíztelep rekonstrukciója, amely jövőre ér véget, régóta létező gondokat adva át ezzel a múltnak. Dunaújvárosban minden érintett hozzájut az őt illető szociális juttatásokhoz. Nekünk nemcsak a választások előtt fontosak a szépkorúak: karácsony és húsvét előtt nálunk alanyi jogon jár öt-ötezer forint a településen élő nyugdíjasoknak. Ugyancsak folyamatos az orvosi rendelők felújítása, a Szent Pantaleon Kórház megítélése a betegek visszajelzései alapján pedig egyértelműen jónak mondható. Mivel a város vezetésének kiváló a kapcsolata a környékbeli vállalkozókkal, a közös jótékonysági felhívásoknak köszönhetően kivehettük a részünket abból is, hogy a kórház gyermekosztálya új ágyakkal és fontos, csúcstechnológiás berendezésekkel bővülhetett, a fül-orr-gégészet pedig úgyszintén. Uniós forrásból teljesen megújul a vasúti és a buszpályaudvar új buszállásokkal, új parkolókkal, új taxidrosztokkal, akadálymentesített, liftekkel ellátott aluljárókkal, új kerékpárutakkal, elektromos autók töltéséhez használható berendezésekkel.

Dunaújváros speciális helyzetben van, mivel a kevés megmaradt iparváros egyike, így nemcsak a környékbeli vállalkozókkal áll kapcsolatban. Ez a település és az itt élők jövőjét is nagymértékben érinti. Milyen a kapcsolat a munkaadókkal, és azok munkavállalóival?

A kormány támogatásának köszönhetően a Vasműben sikerült megőrizni a munkabékét, így továbbra is folyamatos az acéltermelés. Tény ugyanakkor, hogy az orosz-ukrán menedzsment nem tekinti partnernek az érdekvédelmi szervezetek képviselőit, akiknek nemrég az önkormányzat biztosított lehetőséget, hogy továbbra is érdemben végezhessék tevékenységüket. Velük a napokban egyeztettem, és egyetértettünk abban, hogy például a dolgozók teljesen megérdemelt, idei szabadságos bérének kifizetése nem lehet alku kérdése. Nem szabad elfelejteni, hogy Pintér Tamás olyanokkal készül politikai szövetségre lépni a hatalom érdekében, akik annak idején üveggyöngyökért privatizálták a Vasműt, ezzel azok oldalára állt, akik felelősek azért, hogy a munkavállalók kiszolgáltatott helyzetben kénytelenek dolgozni. Nemrég nyilvánosan is felszólítottam a vállalat menedzsmentjét, hogy elsősorban a dolgozók érdekeit képviseljék, a Vasműt korábban privatizáló politikai erőkkel szemben.

Az ellenzék részéről érvként hangzott már el az is, hogy Dunaújváros nem használja ki az adottságait, amelyek sokkal több látogatót, ezzel bevételt jelenthetnének a településnek.

A Modern Városok Programnak köszönhetően több mint hatszázmillió forintból újult meg a Radari Sporttelep, két éve pedig kormányzati támogatásból vásároltuk vissza az Aquantis Élményfürdőt, amelyek egyre népszerűbbek a turisták körében, és sokan már nemcsak egy-egy napra látogatnak hozzánk. Büszkék vagyunk arra is, hogy Dunaújváros immár több mint tíz éve hivatalosan is a nemzet sportvárosa, a sporthoz kötődő rendezvényeink száma pedig egyre bővül. Biztosan nem véletlen az sem, hogy nemrég ért véget a huszonkilencedik alkalommal a Szalki-szigeten megrendezett Rockmaraton, amely az idén újabb látogatócsúcsot hozott.

Ön az év elején kijelentette, hogy Dunaújváros új korszak küszöbén áll. Milyen a modern Dunaújváros?

Továbbra is töretlenül hiszek abban, hogy Dunaújváros polgárai látni és tapasztalni fogják: nemcsak megindultunk a fejlődésben, de együtt meg is érkezünk egy modern városba. Azt is látnunk kell ugyanakkor, hogy ilyen léptékű fejlesztéshez kormányzati támogatás is kell. Ahogy most, úgy a jövőben is. Az elkövetkező önkormányzati ciklusban is szükségünk lesz a kormány és a városvezetés együttműködésére, összhangjára, azért, hogy településünk fejlődése töretlen maradjon. Bízom abban, hogy a választópolgárok nem üres ígéretekre, manipulált érzelemkeltésre alapozva hozzák meg döntésüket az őszi választáskor. Közös eredményeinket , világos céljainkat ne hagyjuk veszni!

Fotó: Dunaújváros Online

  •  
  •  
Szóljon hozzá Facebook profillal!

egy hozzászólás van

  1. Pipi 2019-08-23 at 17:28 - Válasz

    Neked csak ennyire telik Cserna hát ez elég szomorú !!!!

Szóljon hozzá email címmel!