Elbocsátás helyett béremelés a Dunaferrnél – na, ezt sem Pintérnek köszönhetjük!

|2020-02-12T21:59:04+01:002020 február 12.|Nincs hozzászólás
Sikerült megállapodni a szakszervezetekkel, így nemcsak, hogy az idei év végéig eltolták a leépítéseket, de béremelést is kapnak a dolgozók a Dunaferr Zrt-nél. A megállapodást kulcsfontosságúnak nevezte Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, aki arról is beszélt, hogy a következő hetekben folytatódnak a tárgyalások a tulajdonosi körrel a munkahelyek megtartásáról, a szükséges környezetvédelmi fejlesztések megvalósításáról és a versenyképességet javító beruházásokról is   – írja a Duol.
Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, viszonylag váratlanul érte a dunaújvárosiakat, amikor tavaly októberben mintegy 350 fős leépítési szándékot jelentett be az ISD Dunaferr Zrt. A város összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere is csak a tárgyalási szándékát tudta kifejezni, és a szakszervezet is csupán csak reménykedni tudott, hogy a tervből végül nem lesz valóság.

A Dunaferr szerdán bejelentette, hogy a tervezett 350 fős leépítést visszavonja és 2020 december 31-éig nem jelent be új csoportos létszámleépítést

– minderről Molnár László, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetője beszélt a hvg.hu-nak.

Kiderült az is, hogy május elsejétől 3,4 százalékos alapbérfejlesztést is kap alanyi jogon az összes ottdolgozó, míg júliustól újabb 6,8 százalékos alapbérfejlesztés jön. A második kört azonban már nem mindenki fogja megkapni, ebből ugyanis csak 3,4 százalék jár majd alanyi jogon, a többi differenciálható a dolgozók között, Molnár szavai szerint „majd az adott területek vezetői eldöntik” ki, mekkora emelést kaphat. A hvg úgy tudja, hogy a béren felüli juttatások is emelkednek júliustól, mégpedig az átlagos éves bérfejlesztés mértékével. Ebbe beletartozik az egészségpénztári és az iskolakezdési támogatás is, a szakszervezeti vezető szerint átlagos mintegy 5,8 százalékos bővülésre számíthatnak a dolgozók.

A megállapodást üdvözölte Galambos Dénes, Dunaújváros és térsége fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa, aki a Duol-nak úgy fogalmazott: kulcsfontosságú a térség stabilitása szempontjából az, hogy a munkáltató a tervezett létszámcsökkentést visszavonta. A miniszterelnöki biztos a lapnak hozzátette: Szijjártó Péter külügyminiszter vezetésével a közelmúltban tárgyalásokat folytattak a társaságcsoport orosz tulajdonosi körével és örül annak, hogy már rövid távon is érezhetik ennek pozitív hatását a Dunaújvárosban és a térségben élők.
A miniszterelnöki biztos arról is beszélt, hogy a következő hetekben folytatódnak a tárgyalások a tulajdonosi körrel a munkahelyek megtartásáról, a szükséges környezetvédelmi fejlesztések megvalósításáról és a versenyképességet javító beruházásokról is. 

És ezt sem Pintérnek, hanem a kormánynak köszönhetjük…

Forrás: Duol.hu, Hvg.hu, fotó: MTI

  •  
  •  
Szóljon hozzá Facebook profillal!

Szóljon hozzá email címmel!