Bicskanyitogató közlemény a Dunaferrtől

|2019-10-12T11:15:04+01:002019 október 12.|1 hozzászólás
Könnyfacsaró közleményt adott ki az ISD Dunaferr Társaságcsoport, amelyből megtudhattuk: politikai támadásoknak vannak kitéve. Itt halkan jegyeznénk meg, hogy a vállalat honlapján azután sikerült néhány sorban sajnáltatni magukat és beszélniük arról, milyen szörnyű hónapokat tudhatnak maguk mögött, hogy a PestiSrácok.hu (itt és itt) lerántotta a leplet arról, hogy a Dunaújvárosban működő vasmű évek óta fittyet hány a környezetvédelmi előírásokra, és a kiszabott tetemes bírságok ellenére sem tartja be azokat. A Dunaferr ugyanis a 2014–2018 közötti időszakban a környezetvédelmi előírások be nem tartása miatt összesen kétmilliárd forint (!), míg 2018-ban összesen 3 250 000 forint bírságot kapott. És ez nem minden. Nem csupán letagadják, hogy folyamatosan megbírságolják őket, de a hatóságok felé sem mindig sikerült teljesíteni a bejelentési kötelezettségüket például arról, hogy az érctömörítő kéményen kibocsátott károsanyag mértéke meghaladja a megengedettet. De valószínűleg azt is elfelejtették közölni a dunaújvárosiakkal, hogy a monitoring kutakból vett mintákban új komponenseket mutattak ki, amelyek határérték felettiek a cink, a molibdén, a cianid összes, az arzén, a szelén, az ón, a higany, a bór, valamint a fluorid tekintetében. Mai közleményük szerint viszont meg vannak arról győződve, hogy a vállalat működése “összességében megfelel a környezetvédelmi előírásoknak”. Kérdés, hogy mi lenne a helyzet akkor, ha már szerintük sem lenne elégséges…

Bár a portál kérdéseire nem sikerült válaszolniuk, ma a Dunaferr honlapján szívszorító sorokban vallott arról a vállalat, hogy mennyi támadásnak van kitéve a cégcsoport. Ha a gyanútlan olvasó úgy véli, hogy esetleg környezetvédelmi hatósági ellenőrzésekről szólna a közlemény, ki kell ábrándítsuk. A rideg valóság az, hogy arra tényleg fittyet hánynak a Dunaferrnél, akiknek valamiért mindenről a politika jut az eszükbe. 

Nem tudjuk, mennyire megnyugtató a dunaújvárosiak számára az, hogy a Dunaferr szerint “összességében megfelel a működése a környezetvédelmi előírásoknak”, és mennyire érdekli őket az, hogy a vállalat miatt folyamatosan “problémás” minőségű levegőt szívnak az ott élők magukba. De valószínűleg az is az újdonság erejével hatott számukra, hogy a Dunaferr évek óta becsapja őket arról, hogy valójában mennyire szennyezik a környezetet. Arról is hallgattak, mint a Népszabiba tekert tükörponty, hogy az elmúlt ciklusban kétmilliárdos bírsággal sújtották őket, és nem véletlenül: ez év júliusában például hat alkalommal SO2 (kén-dioxid) túllépés történt, ami légzőszervi megbetegedést okozhat, de a felszín alatti vizekben jóval a határérték feletti a cink, molibdén, cianid összes, arzén, szelén, ón, higany, bór, fluorid jelenléte.

A Dunaferrnek viszont minderről az jutott az eszébe, hogy politikai támadás kereszttüzében állnak:

szeretnénk megerősíteni, hogy az elmúlt napokban megjelent hírekkel ellentétben a DUNAFERR működése összességében megfelel a környezetvédelmi előírásoknak. Az ISD DUNAFERR Zrt. a környezetvédelmi működési engedélyeiben előírt mérési, ellenőrzési kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tesz. A mérési eredményeket rendszeresen megküldjük a környezetvédelmi, illetve a vízügyi hatóság részére. Az illetékes hatóságok rendelkeznek a társaság működéséhez kapcsolódó környezetvédelmi adatokkal. Ezen túlmenően a hatóságok évente több alkalommal végeznek helyszíni ellenőrzést, illetve vizsgálatokat is az előírások teljesítésének ellenőrzése érdekében.

Sajnos, ebben sem sikerült igazat mondaniuk: a kormányhivatali jelentések szerint az ISD Dunaferr által üzemeltetett érctömörítő kémények károsanyag-kibocsátása 2018. január elseje óta folyamatosan határérték feletti. 2019 júliusában több alkalommal történt az érctömörítő kéményen határérték-túllépés, de erről sem szóltak a hatóságnak. Ráadásul több kokszolói kármentesítési területen mutatták ki a felszín alatti víz szennyezettségét, amely miatt a Hatóság beavatkozási és monitoring terv benyújtását rendelte el, de ezt sem sikerült elkészítenie a Vasműnek.

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere este a közösségi oldalán reagált a Dunaferr közleményére:

Magyarország jogállam. Itt nem sajátítanak ki, nem államosítanak, itt vételi ajánlatot tesznek. Sajnáljuk, ha ezt a kifejezést nem ismeri az ISD Dunaferr menedzsmentje. Csak remélni merjük – a város és a vállalat szempontjából – hogy ez az egyetlen hiányosság az ismereteikben. Bár a legújabb közleményük számos meghökkentő elemet tartalmaz. Maga a menedzsment ismeri el, hogy a kormányhivatalnak leadott méréseket ők végzik, ezek az adatok igazak, tehát tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy ezek az értékek elrettentőek. Elismerik tehát, hogy tudatosan és folytatólagosan mérgezik a várost és környezetét. Magyarázkodhatnak, fenyegetőzhetnek, háríthatnak, de Dunaújvárosban mindenki tudja, látja, érzi, hogy a vasmű soha nem látott mértékben, önmérséklet nélkül bocsát ki ránk káros anyagokat. Mi poroljuk a párkányunkat, mi takarítjuk az autóinkat, a kórház adatai tanúskodnak a légzőszervi megbetegedésekről. Mi itt élünk.
Ahhoz meg végképp nincs joguk, hogy az elbocsátásokkal riogassanak bennünket. Nem lehet alternatíva a megdöglesz vagy nem lesz munkahelyed. Mi tudunk, és biztosítani is szeretnénk egy harmadik lehetőséget is. Azt, hogy a város és a gyár együtt, egymás mellett, egymás érdekeit figyelembe véve létezzen. Mi eddig is ennek szellemében jártunk el. De nem tekinthetünk el attól, hogy kikényszerítsük a szabályok, az előírások betartását.
Ha ez a „politika” nem tetszik az itteni menedzsmentnek, akkor nagyon sajnáljuk. Ha olyan helyi politikusokat szeretnének, akikkel ezt el lehet intézni, azok nem mi vagyunk. Mi nem kértük a menendzsmenttől a kampányunk finanszírozását, mi nem ígértünk a menedzsmentnek semmit.
Nekünk csak a dunaújvárosiakkal szemben van kötelezettségünk, s ebből pedig nem engedünk. 
Még egy apró pontosítás: A vételi ajánlatot a vevők nem a menedzsmentnek, hanem a tulajdonosoknak teszik. Mert egy menedzsmentnek az a dolga, ha eddig nem tudták volna, hogy gazdaságosan működtesse a tulajdonosok által rá bízott vállalatot. Úgy, hogy fenntartsa a munkabékét, s betartsa az érvényben lévő jogszabályokat, s biztosítsa azt a megfelelő környezetet, amelyben a vállalkozás működni képes. Szerintünk a tulajdonosaik Önöket erre hatalmazták fel. Ahogy írták, nagyon nehéz helyzetben kell ezt a feladatot ellátniuk, próbáljanak meg akkor erre sokkal jobban koncentrálni, hogy azok, akik Önöket alkalmazzák, elégedettebbek legyenek. 

Forrás: Facebook

Cikkünk kommentjei alapján pedig a vállalatnak mégiscsak érdemes lenne elgondolkodnia azon, hogy a hazugságok helyett korrekt tájékoztatással álljon a dunaújvárosiak elé, valamint az is örvendetes volna, ha sikerülne valóban a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően működtetni a cégcsoportot és nem veszélyeztetni az ott élő emberek egészségét.

Forrás: PestiSrácok.hu, Fotó: MTI

  •  
  •  
Szóljon hozzá Facebook profillal!

egy hozzászólás van

  1. Béla Timár 2019-10-16 at 22:42 - Válasz

    Nem gondolom azt,hogy az itt élők elégedettek lennének a levegő minőségével amit a DUNAFERR bocsájt a városra.De kedves hurrogók akik minden áron rá szeretnék húzni a vizes lepedőt a vállalatra azoknak szívből ajánlom nézzenek vissza a múltba már aki tud vagy van erről élménye .A helyzet az és tudom ,hogy a 21.században élünk,mindenki szeretne egészséges jó környezetű levegőt szívni de sajnos ezeket a feltételeket szerintem a városokban már nem tudjuk teljesíteni és Budapest sokkal szennyezettebb minden szinten ! Dunaújváros és a vasmű egy termék egyik sem létezne a másik nélkül,én állítom és tudom,hogy az átkosban amikor is elkezdődött az acélgyártás sokkal jobban szennyezték a levegőt és a környezetet.Akkor is éltek itt emberek de a kutya sem foglalkozott vele.Nem mondom azt,hogy ez így jól van,törekedni kell a vállalatnak a környezetvédelmi előírások betartására,ami miatt erőn felüli beruházásokat kénytelen végre hajtani ami a mostan válságos időben rendkívüli terhet jelent a cégnek !Még egy dolog a szennyezett vízzel kapcsolatban azok nem most kerültek a talajba hanem sokkal régebben ezt biztosan állítom közel 40-éve itt dolgozom. És még valami ha érdekel ez bár kit is! Ebben a városban és a környező településeken rengeteg családnak nyújtja a megélhetést ez a vállalat szerintem nem temetni hanem fel emelni kellene a pozitív véleményekkel!!! Üdvözlettel:Egy itt élő Vasműs.

Szóljon hozzá email címmel!